14.03.2019.
ZVONO BEOGRADSKE BERZE PRVI PUT ZVONILO ZA RODNU RAVNOPRAVNOST

Petu godinu zaredom, “Berzanskim zvonom za rodnu ravnopravnost” obeležen je Međunarodni dan žena širom sveta. U jubilarnoj godini, u kojoj Beogradska berza slavi 125 godina od osnivanja i 30 godina od re-osnivanja, ova globalna akcija je danas po prvi put organizovana u Srbiji, u saradnji sa lokalnom mrežom Globalnog dogovora.

U prethodnoj nedelji, zvona za početak ili za kraj poslovanja oglasila su se u rekodne 84 berze na svim kontinentima, kako bi istakla ključnu ulogu poslovnog sektora i finansijskih tržišta u ekonomskom osnaživanju žena. Poslovni sektor ima vodeću ulogu u ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja, uključujući i Cilj broj 5, usmeren na postizanje rodne ravnopravnosti i eliminacije svih oblika diskriminacije žena. Podaci Svetskog ekonomskog foruma govore da, ukoliko se nastave postojeći trendovi, biće potrebno 108 godina da se prevaziđe postojeći rodni ekonomski jaz. Sa druge strane, smanjivanje jaza u ekonomskom učešću žena za jednu četvrtinu do 2025, dovelo bi do povećanja svetskog BDP-a za 5,3 triliona dolara.



Današnja manifestacija je okupila predstavnice i predstavnike članica Beogradske berze i kompanija koje posluju na njoj, Komisije za hartije od vrednosti, Evropske banke za obnovu i razvoj, Privredne komore Srbije, UN Women i UN Globalnog dogovora, državnih institucija, medija i drugih.



Na panelu „Doprinos žena ekonomskom razvoju Srbije“ koji je organizovan nakon ceremonije zvona, govorila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković. Ona je istakla da je dobro da zvoni berzansko zvono za rodnu ravnopravnost, da je dobro da zvone sva zvona za jednakost žena i muškaraca, jer nema prosperiteta i razvoja bilo kog, pa i našeg društva, ako u tome učestvuje samo polovina njegovog stanovništva. Ukazala je da su žene u Srbiji neiskorišćen potencijal i da se, prema podacima, dvostruko više muškaraca odlučuje da pokrene sopstveni posao. To govori o nejednakim očekivanjima koje ima društvo, ali i o nedovoljno izraženoj podršci ženama da se upuste u preduzetništvo.

Direktor Beogradske berze Siniša Krneta naglasio je da je jedan od fundamentalnih principa na kojima počiva Beogradska berza princip ravnopravnosti, i to ne samo kada su učesnici na tržištu i berzanski posrednici u pitanju. Reč je o principu koji prožima sve aspekte poslovanje berze, promoviše ravnopravan status i jednake šanse za sve da ostvare puni potencijal, uključujući i kreiranje radnog okruženja u kome se ponašanja, potencijali i potrebe jednako vrednuju.

Učesnicima skupa su se obratile i Jelena Milovanović, zamenica direktorke Kancelarije UN Women u Srbiji i Tijana Koprivica, direktorka za održivost Delta Holdinga i članica Upravnog odbora Globalnog dogovora u Srbiji. Delta Holding je jedan od osnivača Alijanse za rodnu ravnopravnost, mreže kompanija koje se zalažu za povećanje broja žena na rukovodećim i drugim mestima, jednake mogućnosti za razvoja i za jednake plate za isti rad žena i muškaraca.

Na skupu je istaknuto i da žene u svetu obavljaju dve trećine ukupnih radnih sati, a zarađuju samo 10% globalnih prihoda. Kada je u pitanju položaj žena na upravljačkim mestima, žene učestvuju sa svega 15% u upravnim odborima svetskih kompanija, a samo 4% su na rukovodećim pozicijama. Podaci Svetskog ekonomskog foruma pokazuju i da žene imaju ravnopravan pristup finansijskim uslugama kao muškarci u svega 60% zemalja, a mogu ravnopravno posedovati zemljišta u svega 42% zemlje. Osnaživanje žena na radnom mestu donosi finansijsku dobit privatnom sektoru – istraživanja pokazuju da kompanije koje imaju više od jedne žene u upravnom odboru u proseku zarađuju 3,7% više od onih gde nema žena na mestu odlučivanja. Kompanije koje imaju barem 30% žena na menadžerskim pozicijama imaju 6% veći profit.



Zaključeno je da je vreme da kompanije i tržišta intenziviraju promenu svojih politika i praksi usvajanjem konkretnih principa, mera i akcija koje doprinose ravnopravnosti žena i zatvaranju rodnog jaza.



U znak podrške ovoj inicijativi i ostvarivanju Cilja broj 5 održivog razvoja, direktor Beogradske berze je na skupu zvanično usvojio sedam globalnih „Principa za osnaživanje žena“ (Women Empowerment Principles) u poslovanju Beogradske berze.



Inicijativu „Berzansko zvono za rodnu ravnopravnost“ („Ring the Bell for Gender Equality“) globalno podržavaju brojne međunarodne organizacije, kao što su Inicijativa za održive berze (Sustainable Stock Exchanges initiative), UN Globalni dogovor, UN Women, Međunarodna finansijska korporacija (IFC), Svetska federacija berzi (WFE), Žene u industriji fondova (Women in ETFs).

Više fotografija možete pronaći na facebook stranici Beogradske berze https://bit.ly/2T5QOK7
dokument

Vrednost1.003,84
Promena-2,26
% -0,22%
25.04.2024. 14:01:01Detaljnije
EUR/RSD117,1627
USD/RSD109,3752
Izvor NBS, 25.04.2024.
Tržišna kapitalizacija - 25.04.2024.
454.064.811.724 RSD
3.875.506.554 EUR
Vesti sa Berze
04.04.2024.
BELEXsentiment za april 2024. godine
01.04.2024.
BELEX Monthly Report - March 2024.- 01.04.2024.
27.03.2024.
Sazivanje redovne sednice Skupštine Beogradske berze
Poslednje vesti
25.04.2024.
Najava dostavljanja Informatora o izdavaocu - Fintel energija a.d. , Beograd
25.04.2024.
Najava dostavljanja kvartalnog izveštaja za I kvartal 2024. godine - Fintel energija a.d. , Beograd
25.04.2024.
Najava dostavljanja pojedinačnog i konsolidovanog godišnjeg izveštaja za 2023. godinu - Fintel energija a.d. , Beograd
25.04.2024.
Godišnji izveštaj za 2023. godinu - JAA - autorska agencija za Srbiju a.d. , Beograd
25.04.2024.
Ažurirani informatori - 25.04.2024