04.05.2007.
Poslovne vesti - Energoprojekt holding a.d. Beograd

Saglasno Pravilniku o izveštavanju javnih društava (čl. 6. i 7.) i Zakonu o tržištu hartija od vrednosti (čl. 55), Energoprojekt Holding a.d. iz Beograda ovim putem obaveštava širu javnost o sledećim bitnim događajima iz poslovanja izdavaoca:





1. POSLOVNA TRANSFORMACIJA (REORGANIZACIJA)

SISTEMA ENERGOPROJEKT



Odlukom Upravnog odbora Energoprojekt Holding a.d. sa 5. sednice od 20. decembra 2006. godine, otvoren je projekat "Poslovna transformacija (reorganizacija) sistema Energoprojekt", formiran projektni tim i usvojen Plan projekta.



Saglasno usvojenom termin planu projekta "Poslovna transformacija (reorganizacija) sistema Energoprojekt", Izvršni odbor Holdinga je razmotrio SWOT analizu i prateće materijale pripremljene od strane radnog tima i dostavio Upravnom odboru na odlučivanje obrazložen predlog odluke o izboru nove organizacije Energoprojekta.



U sklopu razmatranja pomenutog materijala, konstatovano je da su sprovođenjem "Poslovne politike Holdinga i sistema Energoprojekt za srednjoročni (četvorogodišnji) period 2004-2008. godine" u pomenutom periodu postignuti veoma dobri rezultati i poboljšanje finansijskih pokazatelja poslovanja (konsolidovani prihod, konsolidovana dobit, ugovaranje, tržišna kapitalizacija, tržišna vrednost akcija na berzi).



Takođe je konstatovano da je realizacija Projekta "Poslovna transformacija (reorganizacija) sistema Energoprojekt" delikatan i složen poduhvat koji će tražiti adekvatan projektni pristup u realizaciji, uz detaljno planiranje rokova, troškova i resursa neophodnih za njegovu realizaciju.



U cilju efikasne realizacije ovog projekta, ocenjeno je da je potrebno da se uradi adekvatna Studija izvodljivosti od strane profesionalnog konsultanta sa referencama za ovu vrstu delatnosti, uz aktivno učešće menadžmenta Energoprojekt Holding a.d., stručnih službi Holdinga i menadžmenta/stručnih službi zavisnih društava iz sistema Energoprojekt. Ova Studija treba da obuhvati sve relevantne aspekte reorganizacije u pogledu poslovne transformacije, kao i pravne i finansijske regulative.



Ovakva sveobuhvatna Studija, kada bude završena, biće praktično osnov za pripremu predloga i donošenje konačnih odluka Skupštine akcionara Energoprojekt Holding a.d. za otpočinjanje postupka reorganizacije. U isto vreme, ona će sadržati i detaljan plan realizacije ovog poduhvata.



Po zaključenom razmatranju, polazeći od napred iznetih konstatacija i ocena Izvršnog odbora Holdinga, Upravni odbor je (jednoglasno) usvojio sledeću odluku:



• Sistem Energoprojekt treba organizovati na korporativnim principima sa jakom matičnom organizacijom Energoprojekt a.d., kao otvorenim akcionarskim društvom, u baznim delatnostima i sa optimalno tržišno prilagođenim brojem zavisnih društava radi diversifikacije poslovnih delatnosti u zemlji i potrebe poslovanja u inostranstvu.



• Zadužuje se menadžment Energoprojekt Holding a.d. da pripremi odgovarajuće materijale i predlog odluke, uključujući i deo vezan za izradu studije izvodljivosti i angažovanje profesionalnog konsultanta, za usvajanje od strane Upravnog odbora, kao predloga za odlučivanje na Skupštini akcionara Energoprojekt Holding a.d. koja se planira za juni mesec ove godine.



Izvod iz zapisnika sa 13. sednice Upravnog odbora Energoprojekt Holding a.d. održane 20.04.2007. godine (na kojoj je doneta navedena odluka) može se videti na linku:

http://www.energoprojekt.co.yu/pdf/013UOHLD200407-izvod.pdf






2. PROJEKAT "PRIMENA INFORMACIONIH TEHNOLOGIJA

U UPRAVLJANJU SISTEMOM ENERGOPROJEKT"



Upravni odbor Energoprojekt Holding a.d. je na 14. sednici, održanoj 23.04.2007. godine, razmotrio predlog Generalnog direktora vezan za otvaranje projekta "Primena informacionih tehnologija u upravljanju sistemom Energoprojekt" i po zaključenom razmatranju, polazeći od pozitivnog mišljenja Izvršnog odbora Holdinga, usvojio sledeću odluku:



• Otvara se projekat "Primena informacionih tehnologija u upravljanju sistemom Energoprojekt" u svemu prema predlogu Generalnog direktora.



• Prihvata se Plan projekta i ovlašćuje se Generalni direktor da, po potrebi, za realizaciju ovog projekta angažuje eksternog konsultanta i zaključi odgovarajući ugovor, i da o tome obavesti Upravni odbor Holdinga.



Primena informacionih tehnologija i uvođenje savremenog softvera za upravljanje poslovanjem predstavlja jedan od prioritetnih zadataka Energoprojekta, jer se na osnovu njegove primene mogu obezbediti tačne i pravovremene informacije, koje su neophodne za donošenje kvalitetnih poslovnih odluka.



Projekat će se, pre svega, realizovati uvođenjem ERP (Enterprise Resource Planning) softvera. Prioritet je implementacija modula za finansije, ljudske resurse, nabavke i upravljanje projektima. Uvođenju ERP-a prethodiće redefinisanje poslovnih procesa u navedenim oblastima u skladu sa Projektom "Poslovna transformacija (reorganizacija) sistema Energoprojekt", što znači da isti moraju biti kompatibilni i vremenski sinhronizovani. Projekat treba da realizuje multidisciplinaran tim, sastavljen od rukovodilaca i stručnjaka Energoprojekta, konsultanata i izvođača.



Konkretan rezultat Projekta predstavljaće: Optimalno korišćenje raspoloživih proizvodnih kapaciteta, odnosno resursa (materijalnih, finansijskih, kadrovskih); Efikasnija realizacija projekata kao posledica jače koordinacije i kontrole svih poslovnih aktivnosti; Povećanje prihoda i smanjenje troškova poslovanja kroz povećanu kontrolu i centralizovano praćenje ključnih aktivnosti.





3. POLITIKA DIVIDENDI ZA 2006. GODINU



Upravni odbor Energoprojekt Holding a.d. je na 12. sednici, održanoj 18.04. 2007. godine, razmotrio predlog Generalnog direktora vezan za politiku dividendi za 2006. godinu i po zaključenom razmatranju, polazeći od pozitivnog mišljenja Izvršnog odbora Holdinga, usvojio sledeći predlog:



Ukupno ostvarena neto dobit (nakon oporezivanja) po godišnjem obračunu akcionarskog društva "Energoprojekt Holding" a.d. za 2006. godinu, u iznosu od 259.108.612,00 dinara, raspoređuje se kako sledi:

• U rezerve Holdinga 5%, odnosno iznos od 12.955.431,00 dinara,

• Za isplatu dividendi u bruto iznosu od 20,00 dinara po akciji akcionarima Holdinga u iznosu od 175.210.580,00 dinara

• Preostali deo u iznosu od 70.942.601,00 dinara raspoređuje se u neraspoređenu dobit.



O navedenom predlogu raspodele dobiti Skupština akcionara Energoprojekt Holding a.d. će se izjasniti na XXXI redovnoj godišnjoj Skupštini akcionara, koja će se održati 27.06.2007. godine.



Energoprojekt Holding a.d.

Generalni direktor

Beograd, 27.04.2007.

Vladan Pirivatrić, dipl. inž.

Vrednost985,47
Promena2,17
% 0,22%
28.03.2024. 14:01:01Detaljnije
EUR/RSD117,1776
USD/RSD108,2572
Izvor NBS, 28.03.2024.
Tržišna kapitalizacija - 28.03.2024.
444.870.642.016 RSD
3.796.550.211 EUR
Vesti sa Berze
27.03.2024.
Sazivanje redovne sednice Skupštine Beogradske berze
22.03.2024.
Pokretanje dugoročnog finansiranja kroz projekat tržišta kapitala/Catalyzing Long Term Finance through Capital Markets Project
06.03.2024.
BELEXsentiment za mart 2024. godine
Poslednje vesti
28.03.2024.
Obaveštenje izdavaoca o promenama u značajnom učešću - Tehnohemija a.d. , Sremska Mitrovica
28.03.2024.
Ažurirani informatori - 28.03.2024
28.03.2024.
Obaveštenje o značajnom učešću - Dimničar a.d. , Beograd
28.03.2024.
Obaveštenje o značajnom učešću - Dimničar a.d. , Beograd
28.03.2024.
Obaveštenje o značajnom učešću - Dimničar a.d. , Beograd