17.11.2009.
Zaključci Osme međunarodne konferencije Beogradske berze

Osma međunarodna konferencija Beogradske berze, UPGRADE IN BELGRADE, koja je održana 19. i 20. novembra 2009. godine u Hotelu Continental, okupila je preko 200 domaćih i stranih stručnjaka iz oblasti berzanskog i brokerskog poslovanja, menadžera fondova, bankara, analitičara, univerzitetskih profesora i drugih stručnjaka.



Konferencija je, kao i prethodnih godina, imala za cilj da među učesnicima podstakne razgovore na teme koje dominiraju u industriji razvijenog berzanskog poslovanja i na berzanskim tržištima u regionu Jugoistočne Evrope.



Rad Konferencije organizovan je u pet panela, a u svakom od panela plenarnoj diskusiji su prethodila izlaganja renomiranih, mahom međunarodnih, stručnjaka iz odgovarajućih oblasti. Tokom Konferencije održano je i specijalno predavanje »Klimatske promene i tržište«, prezentacija »Scorecard-a – unapređenje prakse korporativnog upravljanja« i radionica na temu »Praktični uvid u trgovanje strukturiranim derivatima«.



U toku rada Konferencije usvojeni su sledeći zaključci:



• Analiza rezistentnosti cena bankarskih kredita na promenu referentne kamatne stope centralne banke ukazuje na niske kratkoročne kamatne stope za korporacije i visoke za većinu malih i srednjih preduzeća i stanovništvo u narednim godinama. Istovremeno, uočava se rizik od većih dugoročnih kamatnih stopa na međunarodnim tržištima, što će uticati na kreditni rizik Srbije, podstaknut valutnim rizikom.



• Korporativni odnosi sa investitorima su poslednjih godina u značajnoj meri izmenjeni. Promenom percepcije i prihvatanjem „bližih“ odnosa sa investitorima, kao alatom za metodološko prikupljanje korporativnih podataka i upravljanje internim procesima, kompanija može da ima interne koristi, poput usklađivanja sa pravnim i samo-regulatornim zahtevima, iz kojih mogu da proizađu i eksterne koristi za investitore, ali i za sve interesne grupe.



• Sa stanovišta investitora, značajan je lični kontakt sa izdavaocem, a naročito održavanje konferencije za investitore, kao ključna premisa u odnosima sa investitorima, ali i kao izvor saznanja o stavovima i odnosu investitora prema kompaniji. Imajući u vidu da su se zadaci kompanije u odnosu na investitore promenili, posebno tokom krize, pored menadžera za odnose s investitorima, korporativna internet stranica postaje osnovni izvor informacija jer omogućava brz i pouzdan tok informacija, lako upravljanje informacijama i njihovo integrisanje.



• Tehnologija je ključna i u oblasti kontrolisanja manipulacija i krivotvorenja tržišta. Pametna upotreba novih tehnologija je od suštinskog značaja za efikasan nadzor tržišta i sprovođenje sankcija u cilju postizanja integriteta tržišta i zaštite investitora, iako i dalje mora biti praćena adekvatnom analizom.



• Tipični načini manipulacija na tržištima u razvoju uključuju trgovinske tehnike obmane kroz stvaranje lažne slike o kompaniji i promene cena, na koje su tržišta u razvoju posebno osetljiva s obzirom na često nizak nivo trgovanja hartijama od vrednosti. Da bi se tržište odbranilo od manipulacija, treba se fokusirati na jačanje sposobnosti otkrivanja pravih igrača, izveštavanje berzi, efikasnost lokalnog zakonodavstva, kvalitet hartija od vrednosti primljenih na berzu i saradnju sa regulatorom.



• Da bi se olakšala regulacija finansijskih institucija važna je „compliance“ funkcija, koja omogućava usklađenost poslovanja banke sa zakonom, pravilima struke i etičkim standardima u odnosu prema klijentima, obezbeđujući njihovu zaštitu i očuvanje integriteta tržišta.



• Regionalna berza električne energije ima velike prednosti za domaće učesnike, među kojima je bolje i efikasnije korišćenje prenosnih prekograničnih kapaciteta, a istovremeno predstavlja i put ka evropskom spot tržištu električne energije, što je značajno za Srbiju posebno sa stanovišta njene dobre geografske pozicije. Bez obzira na to o kom se modelu regionalne berze električne energije radi, potrebni su određeni preduslovi za formiranje efikasnog regionalnog tržišta kako bi Jugoistočna Evropa postala integralni deo evropske trgovine električnom energijom. Istovremeno su potrebni bilateralni ugovori, kao i organizator tržišta, zato što je konkurencija od ključnog značaja, a neophodno je i postojanje nacionalnih berzi energije koje omogućuju regionalno upravljanje, kao i nacionalna kontrola kroz povezane aukcije.



• Tehnike unapređenja likvidnosti, sa stanovišta iskustava razvijenih tržišta, ukazuju na značaj market mejkera i specijalista, kao i predstavljanja kompanija. Na tržištima kapitala Jugoistočne Evrope rešenje pitanja likvidnosti uključuje redukovanje količine akcija u trgovanju i/ili povećanje broja akcija na “prime” segmentu tržišta, daljinski pristup i vezu sa etabliranim trgovinskim sistemima i berzama, kao i strože zahteve u pogledu minimalnog “free float”-a, unapređenje regulatornog okvira u skladu sa zapadno-evropskim standardima i direktivama Evropske unije, povećanje transparentnosti, kao i usaglašavanje ukupnih troškova trgovanja sa sofisticiranijim tržištima, osnivanje multilateralnih trgovinskih sistema u regionu, veće aktiviranje lokalnih penzionih i osiguravajućih kompanija, sniženje provizija i uvođenje derivata. Takođe, veoma je značajno podsticanje svesti o mogućnostima lokalnih tržišta kapitala i insistiranje na kvalitetu, pre nego na kvantitetu.



• Koncept dodate vrednosti strukturiranih proizvoda, njihovih profitnih mogućnosti i izvora prihoda, kao i upravljanje prodajom proizvoda ovog tipa mogu predstavljati način da se oslobodi potencijal industrije izvedenih finansijskih instrumenata, čime bi se omogućilo proširenje investicionih alternativa za sve učesnike na našem tržištu, a inostrana tržišta približila bi se domaćim investitorima kreiranjem indeksnih sertifikata i drugih izvedenih proizvoda za koje postoji ekonomski interes. Krajnji cilj je da se na bazi uočenih profitnih mogućnosti lokalno kreiraju tržišni instrumenti sa podlogom u proizvodima i/ili aktivi sa regionalnih i razvijenih tržišta.



• Učesnicima Konferencije predstavljen je i scorecard korporativnog upravljanja, koji je sačinjen u saradnji Beogradske berze i Medjunarodne finansijske korporacije (IFC) u okviru Programa korporativnog upravljanja koji IFC sprovodi u zemljama južne Evrope. Ovaj svojevrsni alat, koji mogućava jednostavnu i efikasnu analizu prakse korporativnog upravljanja u Srbiji, namenjen je najširem krugu korisnika, a njegova primena od strane Berze u prvom redu je usmerena na vrednovanje prakse korporativnog upravljanja u kompanijama listiranim na Berzi.

• Projekat pod nazivom „Cap&trade”, koji je predstavljen na specijalnom predavanju, naglašava značaj zajedničke borbe kapitalista i zaštitnika životne sredine protiv klimatskih promena. Blagovremene promene u ponašanju i redukovanje emisije ugljen-dioksida imaju za posledicu rast konkurentnosti firmi, dok trgovanje kvotama emisija ugljen-dioksida povezuje kupce i prodavce u mehanizam koji omogućava određivanje cena, transparentnost i likvidnost, aktivno upravljanje finansijskim rizikom i, shodno tome, smanjenje kreditnih sredstava. Na taj način, oblast koja je do nedavno bila marginalna dospela je u glavne tokove interesovanja u Evropi i stvorila obrazac koji ostatak sveta danas treba da sledi. Promene u ponašanju i usmeravanje na obnovljive izvore energije predstavljaju put koji vodi ka „zelenom“ okruženju i postaje osnov sistema koji će ubuduće slediti ceo svet.





U Beogradu, 20. novembra 2009. godine



Vrednost989,43
Promena3,96
% 0,40%
29.03.2024. 11:23:32Detaljnije
EUR/RSD117,1415
USD/RSD108,6857
Izvor NBS, 29.03.2024.
Tržišna kapitalizacija - 28.03.2024.
444.870.642.016 RSD
3.796.550.211 EUR
Vesti sa Berze
27.03.2024.
Sazivanje redovne sednice Skupštine Beogradske berze
22.03.2024.
Pokretanje dugoročnog finansiranja kroz projekat tržišta kapitala/Catalyzing Long Term Finance through Capital Markets Project
06.03.2024.
BELEXsentiment za mart 2024. godine
Poslednje vesti
29.03.2024.
Izveštaj sa održane Skupštine akcionara - Dimničar a.d. , Beograd
29.03.2024.
Godišnji izveštaj za 2023. godinu - Be - Be a.d. , Bajina Bašta
28.03.2024.
Obaveštenje izdavaoca o promenama u značajnom učešću - Tehnohemija a.d. , Sremska Mitrovica
28.03.2024.
Ažurirani informatori - 28.03.2024
28.03.2024.
Obaveštenje o značajnom učešću - Dimničar a.d. , Beograd