03.06.2009.
Srpske akcije u novim indeksima Dow Jones Indexes-a i FEAS-a

Njujork ( 3. jun 2009)— Dow Jones Indexes, vodeća svetska kompanija za kreiranje indeksa, i Federacija evroazijskih berzi (FEAS) objaviće Dow Jones FEAS indekse u petak, 5. juna. To su prvi indeksi za merenje performansi kompanija u celom evroazijskom regionu. Od tri indeksa koja će biti objavljena u petak, jedan je kompozitni, a dva su regionalna pod-indeksa. Dow Jones FEAS indeksi kreirani su kao podloga za indeksirane investicione proizvode kao što su fondovi i strukturni proizvodi.



Dow Jones FEAS Composite Index trenutno obuhvata akcije iz 10 od 32 države članice Federacije evroazijskih berzi. U indeks su uključene berze iz Abu Dabija (UAE), Amana (Jordan), Bahraina (Kraljevina Bahrain), Beograda (Srbija), Bugarske, Istanbula (Turska), Karačija (Pakistan), Makedonije, Muskata (Oman) i Zagreba (Hrvatska).



The Dow Jones FEAS Middle East/Caucasus Index trenutno obuhvata akcije sa sledećih berzi članica FEAS-a: Abu Dabi, Aman, Bahrain i Muskat.



The Dow Jones FEAS South East Europe Index meri performansu kompanija sa sledećih pet berzi članica FEAS-a: Bugarske, Zagrebačke, Makedonske, Beogradske i Istanbulske.



“FEAS pomaže razvoj novih berzi u evroazijskom regionu i podržava transparentno tržišno okruženje u cilju unapređenja trgovanja na tržištima članica FEAS-a,” izjavio je Michael A. Petronella, predsednik kompanije Dow Jones Indexes. “Uvođenje Dow Jones FEAS indeksa doprineće toj misiji, omogućavajući učesnicima na tržištu lakši pristup jedinstvenoj kombinaciji akcija sa razvijenih i manje razvijenih tržišta.”

“Dobro se sećam dana kada smo osnovali FEAS, sa samo 12 regionalnih berzi, pre četrnaest godina. Danas FEAS pokriva široko područje, od Mongolije na istoku do Hrvatske na zapadu, sa 32 punopravne i sedam pridruženih članica. Mi u FEAS-u veoma držimo do vidljivosti i transparentnosti, a Dow Jones FEAS indeksi dizajnirani za merenje performansi kompanija u evroazijskom regionu prvi su te vrste. Ta tri indeksa trenutno pokrivaju jednu trećinu kompanija kojima se trguje na berzama članicama FEAS-a, a nadamo se da ćemo u bliskoj budućnosti povećati kako vrstu indeksa tako i broj uključenih kompanija. Verujem da će Dow Jones FEAS indeksi značajno doprineti daljem razvoju poslovanja u evroazijskom regionu,” rekao je Husein Erkan, predsedavajući i generalni direktor Istanbulske berze i predsednik FEAS-a.

Dow Jones FEAS indeksi su dizajnirani da pokriju 95% free-float tržišne kapitalizacije svake od zemalja u respektivnom indeksu. Pored free-float tržišne kapitalizacije, komponente indeksa su selektovane na bazi dostupnih cena. Indeksi se izračunavaju i distribuiraju u EUR i USD i ponderisani su free-float tržišnom kapitalizacijom.

Dow Jones FEAS indeksi se revidiraju kvartalno, kada će se proširivati i novim berzama članicama FEAS-a.

Za više informacija u vezi sa Dow Jones FEAS indeksima, molimo vas da posetite

http://www.djindexes.com.

###



Novinari mogu da pošalju pitanja u vezi sa saopštenjem za štampu putem:

PR-Indexes@dowjones.com ili da kontaktiraju Dow Jones Indexes/STOXX press office:



New York: +1-212-597-5720

Frankfurt: +49-69-29-725-290

Hong Kong: +852-800-969-336

Singapore: +65-6-4154-299

Ukoliko želite da stupite u kontakt sa FEAS, molimo vas da posaljete e-mail na: secretariat@feas.org ili pozovete Susan Gogus, Assistant Secretary General, na +90-212-298-2210.



Napomena za urednike:



O Dow Jones indeksima

Dow Jones Indexes razvija, izrađuje i licencira indekse koji se koriste kao opšti indeksi i kao podloga za investicione proizvode. Najpoznatiji indeks je Dow Jones Industrial Average. Dow Jones Indexes je i suvlasnik Dow Jones STOXX indexes, vodećih pan-evropskih indeksa koji su sastavni deo serije indeksa Dow Jones Global. Pored toga, Dow Jones Indexes ima i seriju opštih indeksa, Dow Jones Total Stock Market Indexes, koja je povezana sa Dow Jones U.S. Total Stock Market Index i pokriva više od 12.000 hartija sa 65 tržišta. Osim indeksa akcija, Dow Jones Indexes kreira i veći broj alternativnih indeksa, uključujući indekse za merenje performansi hedž fondova i robnih tržišta. Dow Jones indeksi se održavaju na osnovu jasnih i sistematskih metodologija, koje su u potpunosti integrisane u porodice indeksa. www.djindexes.com



Dow Jones & Company (www.dowjones.com) je novinska korporacija (NASDAQ: NWS, NWSA; ASX: NWS, NWSLV; www.newscorp.com). Dow Jones je vodeći provajder globalnih poslovnih vesti i informativnih usluga. Njena kompanija Consumer Media Group objavljuje The Wall Street Journal, Barron's, MarketWatch i Far Eastern Economic Review. Enterprise Media Group uključuje Dow Jones Newswires, Dow Jones Factiva, Dow Jones Client Solutions, Dow Jones Indexes i Dow Jones Financial Information Services. Local Media Group bavi se franšizama na lokalnom nivou. Dow Jones poseduje 50% kompanije SmartMoney i 33% kompanije STOXX Ltd. i pruža informacije radio stanicama u SAD.



O FEAS-u

FEAS je organizacija koja okuplja 32 berze iz regiona i 7 pridruženih kuća za poslove deponovanja, kliringa i saldiranja. Federacija je osnovana 16. maja 1995, sa ciljem kreiranja fer, efikasnog i transparentnog tržišnog okruženja sa malo ili nimalo trgovinskih barijera između članica FEAS i regiona u kojima posluju. Usklađivanje pravila i usvajanje novih tehnologija za trgovanje i saldiranje na tržištima uključenih berzi olakšaće ciljeve FEAS-a i doprineti daljem razvoju tržišta zemalja članica, omogućavajući prekogranično trgovanje akcijama emitovanim u zemljama članicama. Stalno sedište Federacije je u Istanbulu.

Vrednost989,43
Promena3,96
% 0,40%
29.03.2024. 11:23:32Detaljnije
EUR/RSD117,1415
USD/RSD108,6857
Izvor NBS, 29.03.2024.
Tržišna kapitalizacija - 28.03.2024.
444.870.642.016 RSD
3.796.550.211 EUR
Vesti sa Berze
27.03.2024.
Sazivanje redovne sednice Skupštine Beogradske berze
22.03.2024.
Pokretanje dugoročnog finansiranja kroz projekat tržišta kapitala/Catalyzing Long Term Finance through Capital Markets Project
06.03.2024.
BELEXsentiment za mart 2024. godine
Poslednje vesti
29.03.2024.
Izveštaj sa održane Skupštine akcionara - Dimničar a.d. , Beograd
29.03.2024.
Godišnji izveštaj za 2023. godinu - Be - Be a.d. , Bajina Bašta
28.03.2024.
Obaveštenje izdavaoca o promenama u značajnom učešću - Tehnohemija a.d. , Sremska Mitrovica
28.03.2024.
Ažurirani informatori - 28.03.2024
28.03.2024.
Obaveštenje o značajnom učešću - Dimničar a.d. , Beograd