14.11.2008.
Zakljucci VII medjunarodne konferencije

Još jedan susret domaćih i stranih predstavnika tržišta kapitala, Sedma međunarodna konferencija Beogradske berze, u centar pažnje stavila je aktuelne probleme, koji neminovno zahvataju kompletna tržišta kapitala, bez obzira na stepen razvijenosti i mesto koje imaju u svakom pojedinačnom sistemu, odnosno, državi u kojoj se nalaze. Opšti utisak učesnika Konferencije je neophodnost ujednačenog delovanja na prevazilaženju krize, većeg poštovanja i unapređenja pravne regulative na svim nivoima, kao i vraćanja ugleda i poverenja u tržište i njegove institucije. Zaključci pojedinačnih diskusija koje su obrađene na Konferenciji mogu se sumirati u sledeće:

- Opasnost od sukoba interesa postoji kada su strane koje učestvuju na tržištu povezane, bilo tako što jedna strana može kontrolisati drugu ili značajno uticati na odluke druge strane, bilo u slučaju postojanja privatnih veza. Sukob interesa može nastati u oblasti regulative, analize poslovanja, investicionog bankarstva, korporativnog upravljanja i menadžmenta kompanija, između firmi i klijenata ili između dve vrste klijenata, itd.

- Problemima konflikta interesa u oblasti hartija od vrednosti moraju se baviti sve relevantne nacionalne i međunarodne institucije, a regulativa Evropske Unije (MiFID) i SAD (regulativa SEC-a), kao i pojedinih tržišta koja imaju tretman razvijenih, posebno regulišu pitanje mogućih konflikta interesa. Neka od praktičnih rešenja regulacije konflikta interesa mogu biti: smanjenje uticaja sektora investicionog bankarstva na analitičare i savetnike, ograničavanje trgovanja i obaveza objavljivanja svih veza među učesnicima na tržištu, zahtev za preciznim objašnjenjima analiza i investicionih saveta, zabrana obavljanja više povezanih funkcija istovremeno od strane jednog lica, itd.

- SPV (special purpose vehicle) koriste se za sekjuritizaciju novih projekata, disperziju rizika i izdvajanje imovine kompanije od imovine projekta za koji se formira SPV, koji na taj način mogu doprineti smanjenju ili povećanju tržišnog rizika. Ipak, takvi proizvodi nisu sami po sebi ni »dobri« ni »loši«, već efikasnost njihove upotrebe zavisi pre svega od pravnog sistema, kvaliteta upravljanja i odgovarajuće strukture tih proizvoda, što se mora poštovati prilikom njihove izrade.

- Socijalna odgovornost kompanija sve više dolazi u centar pažnje investitora, tako da se sve češće formiraju fondovi koji uglavnom ulažu u hartije socijalno odgovornih kompanija, kao i indekse na akcije ovakvih kompanija, koji neretko pokazuju bolje performanse od opštih tržišnih i sektorskih indeksa. Kriterijum socijalne odgovornosti kompanija zasniva se na poštovanju prihvaćenih principa korporativne odgovornosti, etičkih principa, kao i principa koji se odnose na brigu o okruženju i ekologiji, ali pre svega na činjenici da se od ovakvih kompanija očekuje dugoročno ostvarivanje vrednosti za akcionare i društvo uopšte.

- U kontekstu socijalne odgovornosti, kompanije moraju posvetiti pažnju velikom broju činilaca, uključujući odnos prema zaposlenima, povezanim partnerima, javnosti, akcionarima i potencijalnim investitorima, ali i ekologiji, odgovornosti prema široj društvenoj zajednici (dobrotvorne akcije), itd.

- Porast nenaplativih potraživanja posle povećanja kamatnih stopa u Americi i pada cena nekretnina uticao je na pad vrednosti kolateralizovanih dužničkih obaveza i drugih kompleksnih visokorizičnih strukturiranih proizvoda. Kriza američkog hipotekarnog tržišta posredno je uzrokovala i negativne trendove na svim segmentima tržišta na kojima nisu blagovremeno procenjeni mogući rizici, što je dovelo do pada poverenja u celokupan sistem. Usled globalne povezanosti tržišta, kriza se direktno odrazila na druga lokalna tržišta, pogađajući tako realnu ekonomiju, investitore i lokalne uslove kreditiranja.

- Odgovor na globalnu finansijsku krizu mora se tražiti u pojedinačnim reakcijama država zahvaćenih krizom i na međunacionalnom nivou - kroz intenzivniju međudržavnu i institucionalnu saradnju. U Evropi je posebno značajna i izdvojena uloga Evropske centralne banke i Evropske komisije.

- Ekonomska situacija u Srbiji u toku 2008. godine pod snažnim je uticajem kako promena u okruženju, tako i promena u lokalnim okvirima, uključujući privremenu političku nestabilnost, ali i rast zarada i javne potrošnje, zabeležen u prethodnom i tekućem periodu. U toku 2008. godine, beleži se rast inflacije na preko 10% na godišnjem nivou, pad stope rasta bruto nacionalnog proizvoda na 6,2% na godišnjem nivou, u odnosu na prošlogodišnjih 7,5%, rast javne i privatne potrošnje, usporavanje industrijske proizvodnje u toku druge polovine 2008. godine, pad obima direktnih investicija, rast zaduženosti, ali i stabilan kurs domaće valute i stabilan bankarski sistem. Pitanje privatizacije velikih javnih društva još uvek ostaje otvoreno, kao i uspešnost nekih od prethodno najavljenih privatizacija, dok su, sa druge strane, zabeleženi uspešni poslovni projekti restrukturiranja pojedinih domaćih preduzeća.

- Dalji razvoj finansijskog sistema i tržišta kapitala mora podrazumevati povećanje kapaciteta institucija nadležnih za sprovođenje nadzora nad finansijskim tržištem, unapređenje poreske politike u korist tržišta kapitala, okrenutost države razvoju tržišta i procesa privatizacije, itd.

- Kompanije čijim se akcijama još uvek ne trguje na Beogradskoj berzi sadrže veliki potencijal za razvoj domaćeg tržišta kapitala, s obzirom na uspešnost poslovanja, ostvarene prihode i tržišno učešće. Velika zainteresovanost domaćih i stranih institucionalnih investitora za ove kompanije pokazuje da su svakako u pitanju potencijalni budući blue-chipovi domaće privrede, ali je pred regulatorima i drugim institucijama još uvek značajan put izbora i sprovođenja odgovarajućeg procesa otvaranja i uključivanja ovih kompanija na tržište kapitala.



Neophodna je i reakcija tržišnih učesnika - lokalnih banaka, fondova, brokera, berzi i medija, u vidu zajedničkog nastupa, pomoći subjektima kojima je to potrebno i obezbeđivanja odgovarajućih investicionih proizvoda, ali i povećavanja obaveštenosti, unapredjenja edukacije građana i korektnog nastupa u javnosti.

Vrednost985,47
Promena2,17
% 0,22%
28.03.2024. 14:01:01Detaljnije
EUR/RSD117,1415
USD/RSD108,6857
Izvor NBS, 29.03.2024.
Tržišna kapitalizacija - 28.03.2024.
444.870.642.016 RSD
3.796.550.211 EUR
Vesti sa Berze
27.03.2024.
Sazivanje redovne sednice Skupštine Beogradske berze
22.03.2024.
Pokretanje dugoročnog finansiranja kroz projekat tržišta kapitala/Catalyzing Long Term Finance through Capital Markets Project
06.03.2024.
BELEXsentiment za mart 2024. godine
Poslednje vesti
28.03.2024.
Obaveštenje izdavaoca o promenama u značajnom učešću - Tehnohemija a.d. , Sremska Mitrovica
28.03.2024.
Ažurirani informatori - 28.03.2024
28.03.2024.
Obaveštenje o značajnom učešću - Dimničar a.d. , Beograd
28.03.2024.
Obaveštenje o značajnom učešću - Dimničar a.d. , Beograd
28.03.2024.
Obaveštenje o značajnom učešću - Dimničar a.d. , Beograd